czwartek, 24 marca 2016

Lista zdrowych produktów

Ostatnio pisałam o produktach, które trzeba wyeliminować z naszej diety. Dzisiejszy wpis jest o tym czym te niezdrowe produkty możemy zastąpić  i udowodni, że jednak nie umrzemy z głodu ;)

1.    Pijemy wodę, wszelkie zioła (np. czystek, skrzyp polny, pokrzywę itp) oraz herbatę – zieloną (najlepiej liściastą), białą lub czerwoną, czarnej unikamy ze względu na to że zakwasza organizm. Dobrej jakości woda doskonale nawadnia i oczyszcza nasz organizm, a zioła znane są z różnych właściwości leczniczych. Świeżo wyciskane soki to z kolei solidna dawka witamin.

2.    Warzywa i owoce – powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Namawiam, aby warzyw jeść jak najwięcej, do każdego posiłku, dzięki temu zachowamy równowagę kwasowo-zasadową.

3.    Alternatywą dla białej mąki jest mąka z pełnego przemiału. Używamy mąki razowej lub orkiszowej. Najbogatsza w minerały i witaminy jest mąka typu 3000.

4.    Pieczywo razowe -  polecam chleb żytni na zakwasie bez drożdży, jedyne dopuszczalne pieczywo w przypadku przyrostu candidy. Obowiązkowo czytamy etykiety. Chleb który ja jem składa się tylko z mąki żytniej, wody i zakwasu.

5.    Makaron razowy.

6.    Biały ryż zastępujemy ryżem brązowym i wszelakimi kaszami.

7.    Płatki owsiane, orkiszowe, jęczmienne, otręby itp. Musli wykonujemy samodzielnie.

8.    Kasze – jaglana, jęczmienna, gryczana itp.

9.    Oleje tłoczone na zimno. Butelka oliwy z oliwek extravergine to podstawa w naszej kuchni natomiast czym więcej olejów w domu tym lepiej tj. olej lniany, sezamowy, koksowy, z oregano, z pestek dyni, z pestek winogron, z ostropestu itp. Witaminy rozpuszczają się w tłuszczach dlatego oleje są niezastąpionym składnikiem sałatek.

10.  Sól himalajska, morska – idealny zamiennik rafinowanej białej soli. W przeciwieństwie do soli z listy produktów zakazanych jest alkalizująca. Sól himalajska jest bogata w mikroelementy niezbędna to zdrowia tj. magnez, wapń, krzem, lit, bor itp.

11. Naturalny słodzik – ksylitol (cukier brzozowy), stewia, syrop klonowy, miód pszczeli (nie pastyrozowany, organiczny). Suszone daktyle idealnie nadają się osłodzenia naszego życia, deserów i koktajli ;)

12.  Mleko roślinne – np. migdałowe, sojowe, kokosowe, ryżowe, owsiane.

13. Orzechy – migdały, włoskie, brazylijskie, laskowe, nerkowce, to doskonała, zdrowa przekąska.

14. Suszone owoce – nie kupujemy karmelizowanych, kandyzowanych i siarczkowanych

15. Nasiona – siemię lniane, słonecznik, pestki z dyni, sezam, czarnuszka. Świetnie urozmaicają posiłki jak również są mega zdrowe.

16. Przyprawy – są kropką nad i, nadają smak naszym potrawom. Oczywiście mowa tutaj o przyprawach naturalnych tj. kurkuma, imbir, tymianek, bazylia, oregano, pieprz, kminek, goździki, cynamon i wszystkie jakie lubisz. Mieszanki przypraw, do gotowych potraw np. do bigosu, omijamy szerokim łukiem gdyż często zawierają rafinowaną sól białą, cukier i glutaminian sodu.

Na tym zamykam zdrową listę zakupów. Jednak to dopiero początek jeżeli chodzi o zdrową żywność.

Oprócz zdrowej żywności warto jest mieć kilka narzędzi, które ułatwią nasze rewolucję kuchenne:
1.    Parowar.
2.    Wyciskarkę ślimakową do soków z warzyw i owoców, ewentualnie sokowirówkę.
3.    Wyciskarkę do soków cytrusowych.
4.    Blender.
5.    Młynek do kawy.
6.    Grill elektryczny

Każdego kto kupi chociaż jeden zdrowy produkt po przeczytaniu tego artykułu zachęcam do skomentowania. Będzie to jeszcze większa motywacja dla mnie do tego aby pisać i nigdy nie przestawać :D Tych z Was co już od dawna powyższe produkty używają zachęcam również bardzo serdecznie do zostawienia po sobie śladu w formie komentarza J
Niech MOC będzie z Wami!

3 komentarze:

  1. Gdzie kupujesz chleb z takim składem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiele informacji, niektóre okazały się przydatne, jednak chcę zwrócić uwagę na to, że ja np. nie mogę jeść nic z mąki razowej, bo mam po takim pieczywie czy innych razowy wytworach zgagę i niestrawność i dla mnie jest ono bardziej kwaśne niż pszenne.
    Zgadzam się z tym, że trzeba zwracać uwagę na proces powstawania i przetwarzania pożywienia, bo to wg mnie jest najważniejsze, ale trzeba patrzeć na to jak się czujemy po spożytym pokarmów, gdyż nie wszystko co ktoś rekomenduje pasuje indywidualne i organizmowi.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Parowar jest super do gotowania warzyw. Powiedziałbym, że to taki must have zdrowej kuchni

    OdpowiedzUsuń